Pentrax in het nieuws

Pentrax wordt regelmatig gevraagd om commentaar te geven op actuele ontwikkelingen op het gebied van MKB financieringen en hypotheken ten behoeve van zelfstandig ondernemers, DGA’s, vrije beroepsbeoefenaars en zzp-ers. Onderstaand een aantal artikelen waaraan Pentrax heeft bijgedragen:

Meer zzp-ers een verantwoorde hypotheek

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) maakt het vanaf 1 december 2016 mogelijk voor zzp’ers om al na twaalf maanden zelfstandigheid een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Voorheen moest deze groep ten minste drie jaar actief zijn als zelfstandige.

Zzp-ers kunnen eerder hypotheek met NHG krijgen

Voortaan kunnen zzp'ers al na twaalf maanden zelfstandig ondernemen een NHG-hypotheek krijgen, meldt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dinsdag. Voorheen moesten zij minstens drie jaar als zelfstandige gewerkt hebben.

Hypotheekadvies van de grote banken moet beter

Sinds 1 januari van dit jaar is het verrekenen van provisie in bepaalde financiële producten niet meer toegestaan. De adviseur moet de rekening voor bijvoorbeeld een hypotheekadvies en de verdere afwikkeling van de hypotheekaanvraag nu rechtstreeks neerleggen bij de klant. Uit onderzoek van Independer.nl blijkt dat de kwaliteit van de adviseurs van de grote banken achterblijft ten opzichte van de kwaliteit van het advies vanintermediairs en hypotheekketens.

Hypotheekrente gaat niet omlaag

Aspirant-huizenkopers hoeven er voorlopig niet op te rekenen dat de hypotheekrente omlaag gaat. Dat laat de topman van ABN Amro, Gerrit Zalm, weten in een donderdag gepubliceerd interview met De Telegraaf.

Actueel nieuws december 2012

De Nieuwste Hypotheekregels
Het zat er al jaren aan te komen dat de aftrek van de hypotheekrente bij de inkomstenbelasting geheel of gedeeltelijk zou sneuvelen. Het is gedeeltelijk geworden. Het is nu duidelijk voor huizenbezitters en nieuwe kopers wat hen de komende jaren te wachten staat. Ook voor de verkopers met een restschuld komt er een regeling.


Dubbele hypotheek wordt jaar langer aftrekbaar

Huizenbezitters die een dubbele hypotheek hebben omdat ze hun oude huis niet kwijtraken, mogen de rente van beide hypotheken nog een jaar langer aftrekken. Dat heeft minister voor Wonen Stef Blok (VVD) donderdag gezegd.De hypotheek van een tweede huis mag langer worden afgetrokken. Fiscalisten hebben stevige kritiek op de plannen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Volgens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is de nieuwe regeling 'buitengewoon complex, nauwelijks te doorgronden en zal zij in de praktijk onuitvoerbaar blijken'.

Actuele Nieuws Mei 2012

Overdrachtsbelasting op woningen blijft 2%
Het tarief van de overdrachtsbelasting op woningen wordt definitief verlaagd van 6% tot 2%. Eerder was sprake van een tijdelijke verlaging tot 1 jui 2012.

Actuele Nieuws Oktober 2011

Een groot aantal geldverstrekkers heeft hun hypotheekrentes weer verlaagd. Dit geldt echter alleen voor rentevaste periodes van bijvoorbeeld vijf en tien jaar. De variabele rentes blijven al enkele maanden vrijwel gelijk.

Pentrax businesspartner van Kapitaalplaza

Vanaf oktober 2010 is Pentrax businesspartner van Kapitaalplaza, een initiatief dat ondersteunt wordt door MKB Nederland en het Ministerie van Economische zaken. 

Hypotheken worden duurder

HOUTEN – Hypotheken met een lange rentevast periode zullen de komende jaren flink duurder worden. Dit door de ingang van nieuwe toezichtregels, bedoeld om banken veiliger te maken. Het is de zoveelste maatregel in korte tijd die het consumenten bemoeilijkt om aan een hypotheek te komen. Dit betekent slecht nieuws voor de hypotheekmarkt, en daarmee ook voor de woningmarkt.
 

Financiële instellingen worden door nieuwe internationale regels (jargon Basel 3) verplicht om langlopende kredieten te financieren met langlopende middelen. Nu nog wordt een groot deel van de langlopende kredieten gefinancierd door het uitgeven van kortlopende obligaties. De nieuwe regelgeving maakt het voor banken straks minder aantrekkelijk om leningen met een lange rentevast periode te verstrekken, daar het voor hen lastig is om obligaties uit te geven met een lange looptijd van, bijvoorbeeld, twintig jaar. Tevens zou dit zeer veel extra kosten met zich meebrengen.

Het gevolg is dat leningen met lange rentevast periodes, vooral van meer dan tien jaar, aanzienlijk duurder worden, tot een half procentpunt. Dit terwijl de hypotheekrente van dergelijke hypotheken de afgelopen jaren al opliep, als gevolg van de bemoeilijking van een financieringsmethode voor banken, de securitisatie. 

In Nederland zijn hypotheken met een lange rentevast periode populair. Vorig jaar koos ruim 10% van de woningkopers voor een dergelijke hypotheek. In de jaren 2006 en 2007 lag dit percentage zelfs op ruim 30%. Het populairst vorig jaar waren, met 40%, de rentevast periodes van vijf tot tien jaar


Verlaging overdrachtsbelasting

De Tweede Kamer heeft op 1 juli besloten de overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande woning te verlagen van 6% naar 2%. Deze maatregel gaat met terugwerkende kracht in vanaf 15 juni 2011. De verlaging is tijdelijk en duurt tot 1 juli 2012.

Ook teruggave overdrachtsbelasting mogelijk voor aankopen van voor 15 juni?
De regeling is van toepassing verklaard op alle transporten vanaf 15 juni. Voor de groep mensen die in die periode een woning hebben gekocht een mooie opsteker. De mensen die voor 15 juni een woning hebben gekocht zullen verschrikkelijk balen! Zij hebben immers 6% overdrachtsbelasting moeten betalen, terwijl zij iets later slechts 2% had hoeven te betalen! En wanneer de kosten koper zijn meegefinancierd betekent dat ze een hogere hypotheek hebben en langer duurt voordat zij hun kosten koper hebben terugverdiend.

Pech, of toch niet?
Is dit nu een typisch geval van pech? Dat hoeft niet zo te zijn! De datum van 15 juni is een willekeurig gekozen datum. U kunt bezwaar maken tegen deze willekeur en het feit dat u teveel overdrachtsbelasting heeft betaald.

Bezwaar maken kan tot uiterlijk 6 weken nadat de notaris de overdrachtsbelasting heeft betaald aan het Rijk. De uiterste datum verschilt dus per notaris. De ene notaris heeft de belasting mogelijk direct afgedragen, terwijl de andere dit pas op de laatste dag heeft gedaan (of nog niet).


Advies belangrijker dan ooit (www.nieuwsflits.nl)

​Er zal naar elke individuele situatie gekeken moeten worden. En juist om die reden is goed onafhankelijk advies juist nu van groot belang. Particulieren, of het nu starters, oversluiters of doorstromers zijn, doen er goed aan voor 1 augustus deskundig advies in te winnen.
Mocht het beter voor hen zijn om onder het oude regime een hypotheek af te sluiten, dan kunnen ze die beslissing in elk geval nog nemen.

Interpolis verzekeringen nu direct opzegbaar i.v.m. fusie

Door een juridische fusie van diverse Achmea en Interpolis-labels op 11 februari 2011 zijn alle particuliere en zakelijke SCHADE-verzekeringen opzegbaar. De termijn voor opzegging loopt tot 13-5-2011.
Indien u een schadeverzekering via Interpolis heeft lopen, neem dan contact met ons op. Wij bieden u een beter alternatief, veelal tegen een aantrekkelijk lagere premie. In de voorwaarden worden door ons geen concessies gedaan.

Consequenties vervallen aflossingsvrije hypotheek? (www.nieuwsflits.nl)

AMSTERDAM 24-03-2011 - Met de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financiering komt een einde aan de aflossingsvrije hypotheek. Dat heeft consequenties voor zowel starters als huiseigenaren, maar er zijn voor- en nadelen. Goed advies wordt alleen maar belangrijker.

​Hypotheek onder oud of nieuw regime
Minister Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën is erin geslaagd een aangescherpte Gedragscode Hypothecaire Financiering met de banken overeen te komen. Vanaf 1 augustus 2011 mag nog slechts 50 procent van de hypotheek aflossingsvrij worden afgesloten

De Jager maakt nieuwe hypotheekafspraken met banken (www.nieuwsflits.nl)

DEN HAAG 24-03-2011 - De banken hebben ingestemd met strengere regels met betrekking tot hypotheekverstrekking. Met name de tophypotheek wordt aan banden gelegd. Dat werd maandag bekend na overleg tussen de banken, minister Jan Kees de Jager (Financiën) en de AFM. De afspraken zijn opgenomen in de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF). De nieuwe GHF gaat in op 1 augustus 2011. Na die datum mogen geen hypotheken meer verstrekt worden waarbij geen enkel bedrag wordt afgelost, wordt het maximale hypotheekbedrag vastgezet op 110 procent van de waarde van de woning en worden de inkomensnormen strenger en de uitzonderingen beperkt

Tweede woning als aanhorigheid: renteaftrek gewaarborgd (ING Fintool)

Het is van algemene bekendheid dat slechts voor één eigen woning renteaftrek kan plaatsvinden. Nu hangt de belastingwet van uitzonderingen aan elkaar. Er zijn drie zogenoemde overbruggingsregelingen op grond waarvan tijdelijk voor meerdere woningen renteaftrek kan worden geclaimd: voor het voormalige hoofdverblijf dat leeg te koop staat, voor het toekomstige hoofdverblijf dat verbouwd wordt of in aanbouw is en voor de woning die de belastingplichtige heeft verlaten omdat hij ruzie heeft met zijn partner. Over deze regelingen geldt dit artikel niet. Iemand die naast zijn hoofdverblijf een vakantiewoning heeft, kan de financieringsrente voor de vakantiewoning niet aftrekken. Als iemand het leuk vindt om 50 % van zijn tijd in woning 1 te verblijven en 50 % in woning 2, moet hij kiezen welke woning hij als eigen woning aangemerkt wilt zien.