Inkomensverklaring hypotheekbanken

Of u nu minimaal een jaar zzp’er bent of al jaren een onderneming hebt, banken vragen u steeds vaker om een inkomensverklaring. Pentrax verzorgt deze inkomensverklaring voor u.

Inkomensverklaring voor hypotheekaanvraag

Als u ondernemer bent en u wilt een hypotheek afsluiten, berekent de bank uw toetsinkomen. Aan de hand van dit toetsinkomen kan de bank de maximale hoogte van uw hypotheek bepalen. Omdat de berekening van dit toetsinkomen specialistisch werk is, besteden steeds meer banken dit uit.
Inmiddels heeft een aantal grote banken Pentrax gevraagd inkomensverklaringen van ondernemers voor hen op te stellen. U dient dus voordat zij uw hypotheekaanvraag in behandeling nemen, bij ons een inkomensverklaring te laten opstellen. Uit deze inkomensverklaring volgt een toetsinkomen waarmee de banken de maximale hoogte van uw hypotheek bepalen.

 

Inkomensverklaring en onze samenwerking met banken

Let op: niet alle banken eisen een inkomensverklaring die door ons is opgesteld. Wel is het zo dat onze inkomensverklaring u extra zekerheid kan geven bij uw hypotheekaanvraag. Sommige banken nemen 1 op 1 het toetsinkomen over dat we voor u hebben berekend. Andere banken leggen daar hun eigen normering nog overheen. In het eerste geval kunnen we u met zekerheid vertellen of de door u gewenste hypotheek mogelijk is aan de hand van onze berekeningen. In het tweede geval kan de bank daarvan afwijken en weet u pas zeker of de hypotheek verstrekt kan worden als de bank u bericht geeft.
 

Momenteel werken we samen met de volgende banken die het door ons berekende toetsinkomen overnemen: 

 • Aegon
 • ASN bank
 • ASR
 • BLG Wonen 
 • Colibri Hypotheken
 • Nationale Nederlanden
 • NIBC
 • Regio bank 
 • SNS bank 

Staat uw bank hier niet bij, dan is het belangrijk dat u of uw hypotheekadviseur checkt of de desbetreffende geldverstrekker, waar de hypotheekaanvraag wordt ingediend, het toetsinkomen definitief overneemt van de inkomensverklaring.

 

Minder dan 3 jaar ondernemer?

Voorheen moest u minimaal 3 jaar actief zijn als zelfstandige voor het afsluiten van een hypotheek. Tegenwoordig is het mogelijk ook bij minder dan 3 jaar als zelfstandige een hypotheek te krijgen. Voor diverse banken mogen wij in die gevallen het toetsinkomen in een inkomensverklaring bepalen, dus ook als u minder dan 3 jaarcijfers kunt overleggen. Met deze inkomensverklaring kunt u uw hypotheek bij de bank aanvragen. 

 

Inkomensverklaring aanvragen

U kunt ons eenvoudig opdracht verlenen voor het samenstellen van de inkomensverklaring door hiernaast/hieronder op de downloadknop te klikken of deze hier te downloaden. Vul de opdrachtbevestiging volledig in en stuur deze met alle gevraagde stukken naar inkomensverklaring@pentrax.nl

Let op: wilt u een hypotheek met NHG klik dan hier.

 

Hoe wordt het toetsinkomen vastgesteld?

 • Uw toetsinkomen stellen we vast op basis van uw gemiddeld inkomen over de laatste 3 kalenderjaren. 
 • Heeft u in het laatste jaar minder verdiend dan het gemiddeld inkomen over de laatste 3 jaren? Dan geldt het inkomen van het laatste jaar.
 • Eventuele correcties op het inkomen of op de balans verschillen per geldverstrekker. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een correctie op het inkomen voor privégebruik van een auto of een rekening courant directie.

Tarieven

De kosten voor een inkomensverklaring variëren afhankelijk van de rechtsvorm en complexiteit van uw onderneming. De tarieven staan vermeld in de opdrachtbevestiging. 

 

Inkomensverklaring Ondernemer aanvragen:

Lees zorgvuldig de instructies voor het invullen van deze verklaring. Vragen? Bel 024-8330000. Vul in alle gevallen de opdrachtbevestiging geheel in en stuur deze met alle opgevraagde stukken naar inkomensverklaring@pentrax.nl